piątek, 11 listopada 2011

Kurczak w sezamie



Składniki:4 porcje
  • 3-4 łyżki nasion sezamu, uprażonych na suchej patelni
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 600 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • 2 pory (biała część pora posiekana w plasterki- 1 cm)
  • pół czerwonej papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru 
  • do podania ryż lub makaron jajeczny do dań z woka
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i olej sezamowy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy dodatkową oliwę, smażymy posiekany czosnek i chili przez 2 minuty, dodajemy pora i smażymy dalej, aż zrobi się miękki. Kurczaka wrzucamy z powrotem na patelnię, dodajemy mirin, sos sojowy i cukier, smażymy chwilkę. Jeśli podajemy kurczaka z makaronem wrzucamy go na patelnię razem z kurczakiem.


4 komentarze:

klliisiaa pisze...

chętnie wypróbuję przepis :)

Maggie pisze...

Zdecydowanie moje kilmaty! A do tego piekne zdjecia, az chcialoby sie zagarnac jedna taka miseczke...

Daria pisze...

świetny blog! i widzę, że sporo śląskich przepisów, za którymi tak tęsknie będąc za granicą. Dodaję do ulubionych i na pewno będę często odwiedzać. Pozdrawiam :)

Arvén pisze...

Piękne zdjęcia i znakomity przepis. Doborowe zestawienie składników :)

Przyciski Listonic