wtorek, 27 września 2011

Dorsz ze szpinakiem i jajkiem na miekko




Składniki:
  • 2 filety z dorsza
  • przyprawa do ryb
  • łyżka oliwy

Dodadki:
  • świeże liście szpinaku ( ok. 4 garści )
  • 2 jaja
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól, 
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie śmietana lub jogurt naturalny
  • szczypta posiekanego koperku 

Sposób przygotowania:
Dorsza opruszyć przyprawą do ryb. Następnie rybę smażymy z obu stron. W tym czasie możemy przygotować szpinak z jajkiem. Liście szpinaku dokładnie myjemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, wyciskamy ząbek czosnku, Przyprawić solą pieprzem , gałka muszkatołową. Dusimy szpinak 2 – 4 minuty i zdejmujemy z ognia, rozkładamy na talerzach. Można dodać troszkę śmietany lub jogrutu naturalnego. Jajka ugotować na miekko, pokroić i delikatnie położyć na szpinaku. Pospać koperkiem. Czasami dorsza podaje z fasolką szparagową lub z ogórkiem. Bardzo dobry jest też usmażony dorsz i polany zielonym sosem. Smacznego.

sobota, 24 września 2011

Zielony sos





Składniki:
  • pęczek bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz, cukier, cytryna

Sposób przygtowania:
Składniki zmiksować, powinien powstać gęsty zielony sos. Sos można podawać z makaronem, krewetkami lub z kalmarem.



czwartek, 15 września 2011

Fajitas



Składniki:
  • 300g wołowiny lub filetów z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia papryka
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: czosnek, majeranek, kumin rzymski, papryka ostra, pieprz czarny
  • 5-6 szt. gotowych tortilli lub zrobić własne (przepis poniżej)
  • żółty ser według uznania
Sposób przygotowania:
Pociętą w drobne paski wołowinę marynować w oleju z przyprawami: czosnek, majeranek, kmin rzymski, papryka ostra, pieprz czarny. Wrzucić na rozgrzaną patelnię pocięte na duże kawałki cebulę i paprykę. Następnie wrzucić marynowaną wołowinę. Smażyć aż mięso będzie gotowe.
Podawać z rozgrzanymi tortillami pszennymi i dipami: salsa, guacamole i śmietana.
Do środka tortili można również podawać pokrojone pomidory, sałatę lodową.



Tortille
Składniki:
  • 10 dkg mąki kukurydzianej
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczka soli
  • ojej

Sposób przygotowania:
Jajko, mąkę, sól i mleko wyrobić dokładnie na gładką masę. Ciasto rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując mąką , a następnie wykrawać dość duże okręgi, np. przy pomocy talerza. Patelnię mocno rozgrzać, posmarować olejem. Smażyć placki. Placki w trakcie smażenia można delikatnie posmarować olejem przy pomocy pędzla, choć nie jest to konieczne, jeśli patelnia będzie dobrze natłuszczona. Nie należy smażyć ich zbyt długo, gdyż staną się kruche i nie będą chciały się dać zwinąć. Każdy z usmażonych placków ułożyć jeden na drugim na talerzu i przykryć drugim talerzem, tak by stały się lekko wilgotne

Dip salsa
Składniki:
  • 2 szklanki drobno pokrojonych, obranych ze skórki mięsistych pomidorów
  • szklanka drobno posiekanej szalotki
  • ząbek drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu 
  • ½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
W miseczce mieszamy pomidory, szalotkę, czosnek i sok z limonki. Doprawiamy solą pieprzem zmielonym i pieprzem. Wsypujemy pół szklanki posiekanej kolendry, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie sprawdzamy, czy dipu nie trzeba jeszcze doprawić a na koniec przybieramy pozostałą kolendrą.

Dip guacamole:
Składniki:
  • 2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka (zamiennie z ½ czerwonej cebuli)
  • liście kolendry
  • 1 limonka
Obrać awokado, wypestkować. Drobno posiekać czosnek, szalotkę, kolendrę. Dodać sok z limonki. Wymieszać wszystko z awokado widelcem. Rozbijać awokado widelcem, ale tak, żeby w guacamole były kawałki owocu, a nie jednolita masa. Guacamole przechowywać w lodówce z pestką awokado popryskaną sokiem z limonki albo cytryny.


wtorek, 13 września 2011

Pasztet z suszonych grzybów



Składniki:
  • 30 dkg suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 bułki pszenne
  • 250 ml śmietany 18%
  • garść orzechów
  • 2 łyżeczki: tymianku, majeranku, bazylii, mielonego kminku
  • 4 jajka
  • wywar z warzyw
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć przez noc i ugotować w warzywnym wywarze. Cebule zeszklić na patelni. Bułke namoczyć w śmietanie, dodać grzyby i zmiksować. Dodać posiekane orzechy i jajka. Brytfankę natrzeć tłuszczem i posypać resztą orzechów. ja dodałam jeszcze kilka świerzych drobno posiekanych pieczarek. Przełożyć masę. Zapiekac w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 40 min. Smacznego

poniedziałek, 12 września 2011

Kurczak z orzechami nerkowca

Składniki:
  • 200 g piersi kurczaka( jedna podwójna )
  • garść orzechów nerkowca
  • sos słodkie chili
  • sos rybny
  • 1/2 soku z cytryny lub limonki
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść kiełków sojowych
  • 500 g ryżu jaśminowego (użyłam zwykłego)
  • szczypiorek do dekoracji
  • olej orzechowy ( może być zwykły)

Pokroić kurczaka w cienkie paski i obsmazyć na patelni z niewielką ilością oleju. Po 2 minutach dołożyć garść orzechów nerkowca. Po kolejnych 2 minutach sołożyc sos słodkie chili, odrobinę sosu rybnego i sok z połowy cytryny, ząbek czosnku w plastrach i ewentualnie płaską łyżeczke cukru. Smażyć 3 minuty. Na samym końcu dodać kiełki( niestety nie miałam i nie dodałam). Podawać z ryżem udekorować szczypiorkiem. Smacznego.



Sposób przygotowania:

czwartek, 8 września 2011

Lody orzechowe



Składniki:

2 żółtka
4-5 łyżek cukru pudru
3-4 łyżki "masy krówkowej o smaku orzechowym"
250 ml śmietanki 36%
250 ml śmietanki
4 łyżki masła orzechowego
garść orzechów ziemnych

Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać masę kórwkową(można kupić ja w sklepie) i masło orzechowe (można je zrobić , przepis znajdziecie na moim blogu). Do masy krówkowo-orzechowej dodajemy śmietankę. wszystko starannie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę 36% i łączymy ją z masą orzechową. Włączamy maszynkę do lodów i wlewamy masę. Mi kręcenie lodów zajeło jakieś 30 min. Pod koniec kręcenia dodać garść orzeszków. Jeśli nie posiadamy maszyny mase przelać do pojemnika i włożyc do zamrażalki. Co godzine mieszać żeby lody były gładkie i delikatne. Smacznego:)

Muffinki z truskawkami i kruszonką migdałową



Składniki na 15 szt.
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka 
  • 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Kruszonka migdałowa:
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 20 g masła
  • 3 łyżeczki cukru



Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.
Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami. Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone. Smacznego :)





Drink Szalona Noc

Składniki:
  • 50 ml sierra tequili,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • 5 ml grenadyny,
  • 25 ml soku ananasowego,
  • plasterek cytryny,
  • lód 
 Sposób przygotowania:
Shaker wypełnić lodem, a następnie umieścić tequilę, soki oraz grenadynę. Mieszać przez 5 sekund. Tak wymieszaną zawartość shakera przecedzić do kieliszka koktajlowego. Dekorować połówką plasterka cytryny zawieszając ją na krawędzi kieliszka.

Poker Face


Składniki:                                                                        
  • 25 ml tequili,
  • 100 ml soku ananasowego,
  • 25ml triple sek lub cointreau,
  • limonka,
  • lód

Sposób przygotowania:
Szklankę typu highball (ja użyłam koktajlówki) wypełnić w 3/4 objętości lodem. Na wierzch wlać tequilę, sok ananasowy oraz Cointreau. Wymieszać i dekorować plasterkiem limetki.

Margarita

Składniki:                                                                                  
  • 20 ml Triple Sec,
  • 40 ml Tequili,
  • 30 ml soku z cytryny(soku cytrynowego),
  • szczypta soli oraz cytryna 


Sposób przygotowania:
Szkło:  kieliszek koktajlowy lub szklanka do long drinków.
Brzeg kieliszka zmoczyć kawałkiem cytryny i zanurzyć w spodeczku z cukrem. Wszystkie potrzebne do wykonania Margarity składniki należy wymieszać w shakerze z dodatkiem lodu, aby całość dobrze się połączyła i schłodziła. Następnie ostrożnie, aby nie zniszczyć dekoracji, należy przelać napój do szklanki, dodać dużą ilość lodu i ozdobić szklankę plasterkiem limonki, cytryny lub pomarańczy.





Tequila Sunrise


Składniki:
  • 50 ml tequili
  • 200-250 ml sok pomarańczowy 
  • 10 ml grenadyna 
  • plasterek pomarańczy
  • lód

Sposób przygotowania:
Tequilę i sok pomarańczowy mieszamy w shakerze, a następnie przelewamy do szklanki wypełnionej lodem. Następnie powoli wlewamy grenadynę i dekorujemy plasterkiem pomarańczy.

Truskawkowa Margerita



Składniki:      

  • mus ze zmiksowanych truskawek    
  • 40 ml tequili
  • 20 ml likieru pomarańczowego triple sec lub innego
  • 30 ml soku z limonki
  • cukier, połówka cytryny


Sposób przygotowania:

Brzeg sporego kieliszka (dobry kształt mają kieliszki do martini) zmoczyć kawałkiem cytryny i zanurzyć w spodeczku z cukrem. Na brzegu powstanie słodka krusta. Tequilę, likier pomarańczowy i sok z limonki wlać do shakera, dodać mus truskawkowy. W zależności od pożądanej koncentracji alkoholu dodać mniej lub więcej musu. Dodać lód i szybko schłodzić, mocno potrząsając shakerem. Koktajl przelać do kieliszka odcedzając nadmiar lodu.

Mexican Itch




Składniki:
  • 25 ml tequili,
  • limonka,
  • sól

Sposób przygotowania:
Wysypać na rękę sól. Wziąć do ręki kawałek limetki oraz kieliszek z tequilą. Kolejność spożycia:
1. polizać sól,
2. wypić tequilę,
3. zagryźć limetka.

środa, 7 września 2011

Masło orzechowe



Składniki:
  • 2 szklanki podpieczonych solonych orzeszków ziemnych
  • miód
  • olej

Sposób przygotowania:
Orzeszki podpiekamy na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając od czasu do czasu. Jeśli używamy niesolonych orzeszków, wtedy trzeba dodać soli, do smaku. Orzeszki umieścić w malakserze i miksować przez około 12 - 15 minut. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa. Następnie dodać miód i olej w proporcjach zależnych od smaku. Gotowe masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca. Od czasu do czasu może wymagać zamieszania, jeśli zacznie oddzielać się olej.




sobota, 3 września 2011

Lody truskawkowe



Propozycja I
Składniki:

  • 1/2 l śmietany 30-36%
  • 2 żółtka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 300 ml truskawek

Sposób przygotowania:
Truskawki umyć pozbyć się listków i zmiksować blenderem. Mus przelać do rondelka i gotowac koło 3 minut aby pozbyc się nadmiaru wody. Potem mus wystudzić.
żóltka utrzeć na puch z 6 łyżkami cukru prudru, śmietanę ubic dodając 2 łyżki cukru. Następnie ubite jajka dodac do śmietany i na koniec dodać też mus truskawkowy



Propozycja II
Składniki:
  • 300g dojrzałych, oczyszczonych truskawek
  • 150g + 2 łyżki cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • żółtka
  • 1 łyżeczka exstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:
Połowę truskawek zmiksować z 2 łyżkami cukru. Resztę truskawek pokroić w kostke i dodać do musu truskawkowego. Można też zmiksowac wszystkie truskawki.
Mleko, 180 ml śmietankii 1250 g cukru podgrzać na małym ogniu aż cukier się rozpuści (4-5 min), starać się nie doprowadzić do zagotowania. Pozostałą śmietankę  wymieszać z żółtkami. Partiami gorące mleko dodawać do zołtek, robic to powowli aby zółtka sie nie zwarzyły. Całość podgrzewać około 5 min. Cały czas mieszamy aż płyn zgęstnieje. Masę połączyć z musem. Ostudzić.

Mieszanki wlać do maszyny i postępować zgodnie z instrukcją.
Jeśli nie posiadamy maszyny prelewamy mase do pojemnika i wstawiamy do zamrażalki. Wyjmujemy np co godzine i mieszamy, żeby nie wytrąciły się kryształki lodu.


Przyciski Listonic