czwartek, 29 marca 2012

Pomidorowa z mozzarellą



Składniki:
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 250 g pomidorów z puszki z sokiem
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz 
  • 80 g pokrojonej w kostkę mozzarelli
  • świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Do gorącego bulionu wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, dodać łyżkę masła, zagotować. Dorzucić ziele angielskie, liście laurowe i gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 20 min. Dorzucić pomidory, posolić, przyprawić pieprzem i gotować jeszcze jakieś 10 min., następnie wszystko zmiksować, dodać koncentrat, jeszcze chwilę pogotować. Gorącą zupę podawać posypaną mozzarellą i ozdobić listkiem bazylii. Przepis podpatrzyłam na blogu "Kuchnia prezydentowej". Smacznego.

4 komentarze:

GastroMonia pisze...

Wygląda cudnie!

Maggie pisze...

Z dodatkiem mozzarelli musi pysznie smakowac!

Karmel-itka pisze...

taka tradycyjna, włoska nuta! ;]
muszę w piątek zrobić. dawno nie jadłam pomidorowej.

mojetworyprzetwory pisze...

Pyszniutka! Już się nie mogę doczekać sezonu na pomidory, będzie się jadło ile wlezie takich i innych pysznych zupek i nie tylko! Pozdrawiam!

Przyciski Listonic