Składniki:
Bułeczki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sezam
Ponadto:
- 3-4 jajka
- 200 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- kilka plastrów sera żółtego
- kilka plastrów szynki
- ketchup
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, drożdże i sól przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Jajka smażymy za patelni z odrobiną soli i pieprzu. Następnie smażymy rozgnieciony czosnek, dodajemy do niego umyty szpinak, wszystko chwile dusimy.
Teraz na przestudzone bułeczki układamy po kolei ser, szynkę, szpinak i jajka. Bułeczki podpiekamy chwile w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści. Smacznego.
1 komentarz:
można zjeść oczami :)
Prześlij komentarz