Składniki:
Na 3 blaty bezowe:- 6 dużych białek (1 białko około 40 g)
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cynamonu
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów (dowolnych, ulubionych)
W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce. Dodać przesiany cynamon, dalej ubijając.
Masę bezową rozdzielić równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównać. Wierzch każdej bezy posypać orzechami.
Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku (po wystudzeniu najlepiej piekarnik zamknąć i blaty bezowe pozostawić w nim na całą noc).
Ponadto:
- 2/3 szklanki powideł śliwkowych
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 4 łyżki serka mascarpone, schłodzonego*
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżeczki cynamonu
Blaty bezowe układać na paterze. Każdy blat (oprócz ostatniego, z wierzchu) smarować powidłami i przekładać kremem śmietankowo - cynamonowym. Schłodzić. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Kroić ostrym nożem z piłką. Smacznego. Przepis z "Moje wypieki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz